اردیبهشت ماه و خرداد ماه امسال مدرسه مجازی اقتصاد و مدیریت دارو توسط بیست و سومین سمینار دانشجویان داروسازی و باهمکاری ایسپور در حال برگزاری است. این مدرسه با هدف آگاهیبخشی به دانشجویان داروسازی در زمینه رشته اقتصاد و مدیریت دارو برگزار شده است. رشته اقتصاد و مدیریت دارو، یکی از جدیدترین رشتههای حال حاضر در ایران است که هدف آن تربیت متخصصانی با توانمندی در سطوح مدیریتی، مالی داروها در زمینه خدمات دارویی نظام سلامت، ارتقاء خدمات نظام سلامت، شناسایی مشکلات نظام دارویی و رفع آنها است. از این رو مصاحبهای داشتهایم با دکتر نعیم کریمپور، بورد رشته اقتصاد و مدیریت دارو و از ایشان خواستهایم درمورد محورهای این مدرسه برای ما کمی بیشتر توضیح دهند.
- اهمیت رشته اقتصاد و مدیریت دارو در نظام سلامت کشور به چه چیزی بر میگردد و چرا به آن نیاز داریم؟
در دنیای امروز ما نیازها نامحدودند و منابع در دسترس برای رفع این نیازها محدود و وظیفه ما این است که منابع موجود را به صورت کارآمد و اثربخش به مقرون به صرفه ترین و اصلیترین نیازهای خود اختصاص دهیم و این امر حاصل نمیشود مگر به کمک علم اقتصاد. در تعیین نقش هر نوع مداخله جدید بالینی که در برگیرنده دارو می باشد مهمترین رکن، ارزیابی اثربخشی بالینی آن مداخله میباشد. ممکن است که مداخله جدید نسبت به درمانهای موجود مزیتی معمولی ارائه دهد یا علیرغم هزینه بالاتر هیچ مزیتی ارائه ندهد. در مورد مداخلات دارویی، علم اقتصاد دارو (Pharmacoeconomics) سعی میکند که سودمندی منفعت اضافی حاصل از مداخله را نسبت به هزینه اضافی آن بسنجد.
- اقتصاد دارو چه پارامترهایی دار نظر میگیرد و میتواند چه جایگاهی در نظام سلامت ما داشته باشد؟
اقتصاد دارو به شناسایی، اندازه گیری، مقایسه هزینه ها و پیامدهای حاصل از خدمات و تولیدات دارویی می پردازد و تعیین اینکه کدام گزینه، بهترین مقدار سلامت یا مطلوبیت را به نسبت منابع صرف شده ایجاد میکند. به زبان سادهتر، اقتصاد دارو به این معنی است که تامین کدام دارو، خدمات دارویی، درمانی و تشخیصی مقرون به صرفه تر و اصطلاحا "هزینه اثربخشتر" می باشد. این اطلاعات میتواند به سیاستگذاران این حوزه در انتخاب مقرون به صرفهترین ( کارآمدترین) گزینه کمک کند.
- لطفا کمی از اهداف سیاستگذاری در نظام سلامت برای ما صحبت کنید.
امروزه سیاستگذاری مهمترین وظیفه دولتها در مسیر اعمال حاکمیت ایشان بر جامعه است. برخورداری از دانش سیاستگذاری و استفاده از روش های علمی برای این امر اهمیت زیادی دارد. سیاستگذاران باید تضمین کنند که سیاستهایی که تدوین میکنند پایدار، آینده گرا، هدف دار، جامع، گسترده و شاخصمند است. سیاستگذاری سلامت هر کشور تعیین کننده برنامهها و اقدامات انجام شده در حوزه بهداشت و درمان آن کشور است و لازم است فعالیت های درون و برون سازمانی ارگان های مجری این سیاستها در بخش بهداشت و سلامت جامعه در چارچوب اصول کلی این سیاست ها انجام شود .مهمترین اهداف سیاستگذاری در نظام دارویی عبارتند از ایجاد دسترسی (Access)، کیفیت قابل قبول (Quality)و مصرف منطقی (Rational use) در مدیریت زنجیره تامین دارو می باشد.
دانش آموختگان رشته اقتصاد و مدیریت دارو با توانمندیهای فنی و مدیریتی در شناسایی و تحلیل مشکلات نظام دارویی کشور و با مدیریت صحیح منابع مالی می توانند خدمت رسانی موثر و کارآمدی در جامعه ارائه کرده و در ارتقای کارآمدی نظام ارایه خدمات دارویی و درمانی کشور فعالیت کنند.
مدرسه مجازی اقتصاد و مدیریت دارو در نظر دارد که دانشجویان داروسازی را بیش از پیش با این رشته آشنا کند و در آنها نگاهی منطقی نسبت به سیاستگذاریهای نظام سلامت بوجود بیاورد.
سخنرانان این مدرسه:
دکتر امیرحسین حاجیمیری
داروساز، دستیار تخصصی اقتصاد و مدیریت دارودکتر شکوفه نیکفر
داروساز، متخصص اقتصاد و مدیریت دارو، رئیس چپتر منطقه ای ایسپور ایران
دکتر علیرضا یکتادوست
داروساز، متخصص اقتصاد و مدیریت دارو، معاون نظارت بر زنجیره تامین گروه سرمایه گذاری دارویی تامین
دکتر محمد موذن
داروساز، دستیار اقتصاد و مدیریت دارو
دکتر رضا گرجی
داروساز، بورد تخصصی اقتصاد و مدیریت دارو
دکتر اکبر عبداللهی اصل
داروساز، متخصص اقتصاد و مدیریت دارو، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد و مدیریت دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران
نحوه خرید مدرسه اقتصاد و مدیریت دارو
هزینه خرید تمامی جلسات120 تومان است و پس از واریز، رسید آن را به اکانت IPSS23_admin@ در تلگرام، به جهت دریافت فایل ارسال کنید.
شماره حساب جهت واریز هزینه جلسات:
به نام هومن حاتمی 5022291302192024